A szoláriumozás szabályai


Fokozatosság

Először csak rövid időt szoláriumozzon, fokozatosan, bőrtípustól függően emelje a szoláriumban töltött percek számát. Soha ne égjen meg! Egy szolárium kúra után tartson mindig szünetet, hogy a pigment termelő sejtrendszer megpihenjen. Így érhető el, a szép, egyenletesen barna bőrszín.

Szolárium kozmetikumok használata

Aki szoláriumozik, annak ápolnia kell a bőrét. Szoláriumozáshoz mindig csak speciális szolárium kozmetikumokat használjunk. Fontos a bőr hidratálása, a vízhiányos, kiszáradt bőr hamar lekopik, elveszti szép barnaságát. Fontos, hogy a szolárium kozmetikum tartalmazzon speciális bőrvédő vitaminokat (A, E és C vitamint). A mai modern szolárium kozmetikumok nemcsak védik a bőrt, de segítségükkel gyorsabban lehetünk szép barnák. A szolárium kozmetikumok nem használhatóak napozáskor, mert nem tartalmaznak UV szűrőt!

Speciális kozmetikai kezelések után

Speciális kozmetikai kezelések illetve műtétek után mindig kérje ki kozmetikusa és az orvosa tanácsát a szoláriumozás előtt.

Bőrtípusunk ismerete

Bőrünk tulajdonságai öröklöttek. Bőrünk barnulási képességét adottságaink határozzák meg, vagyis az, hogy mennyire tudunk lebarnulni, genetikailag meghatározott tulajdonság.
Genetikai tulajdonságaink meghatározzák:

 1. hogyan reagál a bőrünk a napfényre,
 2. hogyan barnul le,
 3. mennyire tud lebarnulni,
 4. milyen érzékeny.

Amikor napozunk vagy szoláriumozunk, mindig figyelembe kell vennünk bőrünk öröklött tulajdonságait.

Bőrtípusok

 1. 1.bőrtípus:
  Nagyon érzékeny bőr. Feltűnően világos, sok szeplővel, hajszín vörös, szem világos. Kb. a közép-európai lakosság 2%-a. A napozás mindig leégést okoz, fájdalmas hólyagképződéssel és hámlással. Többszöri napozás esetén is alig vagy egyáltalán nem barnul a bőr. Az arcbőr nagyon érzékeny a napfényre.
 2. 2.bőrtípus:
  Érzékeny, világos bőr, néha szeplővel. Hajszín a szőkétől a barna színig, a szem kék, zöld vagy szürke. Kb. a közép-európai lakosság 12%-a. Hosszabb napozás leégést és hámlást okoz. Többszöri napozás esetén is gyengén barnul a bőr. Az arcbőr is érzékeny a napfényre.
 3. 3.bőrtípus:
  Normál bőr. Friss világos barna bőrszín szeplők nélkül. Hajszín a sötét szőkétől a gesztenye barnáig, a szem szürke vagy barna. Hosszabb napozás csak kisebb leégést okoz. A bőr néha hámlik ilyenkor. Többszöri napfürdő után szépen barnul a bőr. Az arcbőr is jól viseli a napozást. Kb. a közép-európai lakosság 78%-a
 4. 4.bőrtípus:
  Barna bőr. Barna, sötétbarna tónusú bőr, szeplők nincsenek egyáltalán, a hajszín sötétbarna, a szem sötét. Kb. a közép-európai lakosság 8%-a. Hosszabb napozás csak ritkán vagy egyáltalán nem okoz leégést. A bőr szinte soha nem hámlik. Többszöri napozáskor a bőr gyorsan és mélyen barnul. Az arcbőr nem érzékeny a napozásra.

Ki, mikor és mennyi időt?

(Fénykérdés a bőrgyógyász szemével - Szépségmagazin 2004 V. ÉVF. 1 számában megjelent cikke alapján)
A világos hajúak, kék szeműek mérsékelten képesek barnulni, bőrük fényérzékeny. Kevés időt tölthetnek napon, magas fényvédőfaktorral. A szoláriumban is rövid szoláriumozási időt válasszanak, soha ne lépjék át a 10 percet, de ezt is fokozatosan érjék el. A kreol típus nem fényérzékeny. Bőre alapállapotban is sok melanint tartalmaz, melynek termelését irigylésre méltóan még fokozni is képes. Itt is fontos a józanság, a 15 - 16 perc szoláriumozási időt ne lépje át.
Akinek tejfehér, vörösödő, kelta típusú bőre, kék szeme, vörös vagy vöröses szőke haja van, annak ajánlatos a napozás vagy a szoláriumozás teljes kerülése, mert a bőre alig tud melanin pigmentet termelni. Használjon erős fényvédőt, és ne tartózkodjon direkt napfényen. (1. bőrtípus - lásd bőrtípusoknál)
Szoláriumozás előtt használjunk tirozin-aminosav tartalmú szoláriumozás előtti kozmetikumot és magas A, C, E vitamin tartalmú szoláriumozás utáni kozmetikumot. Belső fényvédelemként szedhetünk a szolárium kúránk alatt emelt dózisú C, E vitamint, béta-karotint.